Portal TOL Technology On-Line
Technology On-Line


Welcome from
United States


- Portal TOL recommends : Organizations related to the Environmental Protection

Support Doctors Without Borders

Meta-Search TOL [e-Books, source-codes, websites, etc]:
tutorials, softwares, games, videos, projects, articles, categories, links (blogs, news, patents, books, images)*
Chrome Internet Explorer FireFox Printer e-Mail

Article: Informations about Lumilautailu


Use License : GNU Free Documentation License

Advertisement(s)

Lumilautailu

Lumilautailija näyttää taitojaan halfpipessä eli lumikourussa.Lumilautailu on alppihiihdon kaltainen laskettelu- ja talviurheilulaji, jossa käytetään välineenä lumilautaa. Lumilauta koostuu varsinaisesta laudasta sekä siteistä ja kengistä, joilla lautailijan molemmat jalat kiinnitetään lautaan. Lumilautailu on yleistynyt huomattavasti 80-luvulta alkaen. Olympialajiksi tulivat vuonna 1998 lumilautailun lajit halfpipe ja suurpujottelu, joka sittemmin korvautui parisuurpujottelulla
Suomen Olympiakomitea: Lumilautailu
.

Lajin historiaa

Halfpipe eli lumikouru.Lumilautailu sai alkunsa 1960-luvulla. Lainelautailu oli suuressa suosiossa, ja ihmiset halusivat kokea saman tunteen myös talvella, alueilla joissa lumi peittää maan. Eräs tarina Michiganilaisesta Sherman Poppenista kertoo, miten lumilautailu sai alkunsa lasten leikeistä. Oli vuosi 1965 ja Poppeneilla valmisteltiin joulua. Shermanin piti keksiä lapsille jotain tekemistä, etteivät he olisi tiellä, joten hän vei heidät laskettelemaan. Valitettavasti varastosta löytyi vain yhdet minisukset. Sen sijaan, että olisivat vuoron perään laskeneet suksilla, lapset päättivät laskea molemmat yhdellä suksella. Lasten laskemista hetken katseltuaan Sherman keksi laittaa suksen päähän narun, josta pitää kiinni laskiessa. Laskeminen helpottui heti huomattavasti ja joulun jälkeen, kun lahjat oli unohdettu, eivät tytöt enää tehneet muuta kuin laskivat tällä uudella keksinnöllä. Ns. Snurferi (Snow-surfer) oli nähnyt päivänvalon.Snurferi kasvatti suosiotaan nopeasti, ja Sherman alkoi valmistaa lautoja autotallissaan asuinalueen lapsille. Kysynnän kasvaessa Sherman päätti myydä laudan valmistusoikeudet suurelle lelutehtaalle. Tulevina vuosina lautoja myytiin satoja tuhansia. Snurferi oli kuitenkin lelu ja varsinaisesti lumilauta sai alkunsa 60-luvun lopulla järjestetyistä Snurfer-kilpailuista. Kilpailuihin otti osaa eräs nuori mies nimeltä Jake Burton. Tehdäkseen laskemisesta huimissa vauhdeissa entistä helpompaa hän päätti asentaa Snurferiinsa alkeelliset siteet. Tämä keksintö teki Jakesta ylivoimaisen muihin nähden. Lumilauta oli tehnyt aimo harppauksen kohti nykyistä muotoansa ja Jake Burton tunnetaan nykyään maailman menestyneimmän lautamerkin Burton snowboardsin perustajana. Myös Sims-lumilautamerkin perustaja Tom Sims tunnetaan yhtenä lumilautailun kehittäjistä.

LumilautailutyylitRinnelasku

Vapaata rinnelaskua luonnonrinteessä.Perinteinen rinnelasku (vapaalasku, freeride) on suosituin laskettelutyyli lumilaudalla. Rinnelasku tarkoittaa kaikenlaista peruslaskemista rinteessä. Rinnelasku sopii aloittelijalle parhaiten. Rinnelaskuun ei kuulu temppujen tekemistä eikä välttämättä hyppimistä. Aloittelijan kannattaa aloittaa rinnelasku laskemalla laudan kanteilla lumilauta poikittain, luisumalla menosuuntaan.

Freestyle

Freestyle laskeminen tarkoittaa kaikkea laskemista, johon kuuluu temppujen tekemistä lumilaudalla. Temppuja voi tehdä ilmassa ja lumessa. Maassa tehtävät temput voivat olla esimerkiksi kaidetta pitkin liukuminen. Freestylen temput tehdään kuitenkin useimmiten ilmassa. Ilmassa suoritettavat temput koostuvat pyörimisestä, laudasta otettavista otteista eli grabeista, sekä muista liikkeistä. Suurin osa nykyään valmistettavista lumilaudoista on freestyle-laskemiseen sopivia. Freestylerinnettä kutsutaan streetiksi ja kilpailulajia streetillä slopestyleksi. Lumilauta-freestylessä temppuja voi tehdä rinteen lisäksi lumilautaparkeissa lumikourussa (pipe), isoissa hyppyreissä (boxit) ja kaiteissa (reilit).Kilpailulajeja ovat half pipe, big air ja slopestyle.

Ratalasku

Ratalasku (alpine Snowboarding, nykyisin myös carving) tarkoittaa nopeaa laskemista, jossa tehdään mahdollisimman leikkaavia käännöksiä. Tyyli vaatii paljon voimaa, sillä nopeita käännöksiä tehdään suuressa vaudissa. Hyvä lihas- ja kestävyyskunto onkin edelletys tyylille. Carving ei sovi aloittelijoille. Carving -tyylin laskuun on oma ratalauta. Lisäksi carving laskijat käyttävät kovia, tavallisia laskettelumonoja muistuttavia monoja. Kovat monot tukevat laskijaa paremmin mahdollistavat vahvojen siteiden kanssa kehon painon siirtelyn puolelta toiselle tehokkaammin. Ratalaskussa kilpaillaan lajiin tarkoitettuja portteja kiertäen, joko kelloa tai kilpakumppania vastaan rinnakkain aivan kuten laskettelulukilpailuissa. Freestylen ja ratalautailun yhdistelmä on boardercross, jossa useampi kilpailija kilpailee radalla, johon on sijoitettu tiukkoja mutkia ja hyppyreitä, yhtä aikaa toisiaan vastaan motocrossin tapaan.

Lumilautailu Suomessa

Suomen lasketteluolosuhteet tarjoavat hyvät mahdollisuudet rinnelaskuun ja freestyle -lumilautailuun. Suomen talvi on pitkä, joten kuukausia lumilautailla kertyy useita vuodessa.

Suomen maajoukkue

Suomen maajoukkue kilpailee nimellä Seat Snowboard Team Finland. Joukkueen päävalmentaja on Pekka Koskela. Kauden aikana joukkueessa kilpailevien laskijoiden tiedot löytyvät Suomen Lumilautaliiton sivuilta www.fsa.fi. Suomalaisten laskijoiden menestys lumilautailussa on maailman kärkitasoa. Tunnettuja suomalaisia lumilautailijoita ovat muun muassa Aleksi Litovaara, Antti Autti, Joni Malmi, Jussi Oksanen, Minna Hesso, Satu Järvelä, Heikki Sorsa, Eero Ettala, Risto Mattila, Enni Rukajärvi, Janne Heiskanen, Peetu Piiroinen, Petja Piiroinen, Janne Korpi ja Roope Tonteri.

Varusteet

Lumilautamonoja on kahdentyyppisiä: ns. pehmeät lautamonot (lautakengät), jotka ovat pehmeät mutta tukevat talvikenkiin verrattavissa olevat jalkineet, sekä ns. kovat lautamonot, jotka ovat erityisesti ratalautailun ja sen eri alalajeihin käytetyt kovat, alppihiihtomonoja muistuttavat monot. Eri monotyyppien kanssa käytetään erityyppisiä siteitä, jotka ovat jaettavissa monojen mukaisesti pehmeisiin siteisiin ja koviin siteisiin.Lumilaudat voidaan jakaa kolmeen tyyppiin, käyttötarkoituksensa mukaan: Freeridelaudat ovat melko pitkiä, jäykkiä. Freeridelaudat ovat ns. direktionaalisia-lautoja, ts. lautojen leikkaus suosii laskemista aina sama pää (nose) edellä. Ratalaudat puolestaan ovat kapeita ja jäykkiä direktionaalisia lautoja. Freestyle laudat ovat taas yleensä twintip-rakenteellisia eli laudan kärki (nose) ja takaosa (tail) ovat saman muotoisia ja jäykkyisiä, joten laudalla voidaan laskea samoilla ominaisuuksilla kumpi jalka edellä tahansa.

LumilautailumerkkejäKilpailut

Lumilautailumaajoukkueen kausi koostuu l√§hinn√§ kahden t√§rkeimm√§n kilpailuj√§rjest√§j√§n FIS:n (Kansainv√§linen Hiihtoliitto) ja itsen√§isen WST:n (World Snowboard tour ‚Äďorganisaatio) (entinen TTR) osakilpailuista.FIS:n kiertueella ratkaistaan maailmanmestaruus; j√§rjest√∂n alaisuudessa toimivat maailmancup ja maailmanmestaruuskilpailut sek√§ olympialaiset. FIS:n maailmancup-lajeja ovat halfpipe, slopestyle, big air -hyppykilpailu, parisuurpujottelu ja lumilautakrossi. Vuoden 2011 big air -maailmanmestaruuden voitti suomalainen Petja Piiroinen.WST-kilpailut, etenkin Burton European Open sek√§ Burton US Open ja kaudesta 2012-2013 WST kiertueelle lis√§tty Winter X Games moniurheilutapahtuma, ovat ammattilaisten keskuudessa eritt√§in arvostettuja.T√§m√§n my√∂t√§ FIS:n kilpailut ovat menett√§m√§ss√§ merkityst√§√§n. WST-kilpailut on rankattu yhdest√§ t√§hdest√§ kuuteen, siten ett√§ kuuden t√§hden kisat ovat arvokkaimpia. Vuonna 2012 j√§rjestettiin ensimm√§iset WST maailmanmestaruuskilpailut Norjan Oslossa.

LähteetViitteetAiheesta muualla


*
Lumitykki.net - Lumilautailuyhteisö verkossa
*
FSA - Suomen Lumilautaliitto
*
YLE Elävä arkisto: Lähirinteestä lautailun huipulle
*
YLE Elävä arkisto: Sukset vaihtuivat lautaan
*


  Text without tables, images or media files
 ¬ language: fi
 ¬ database utilized: 2014/01

  Print "Lumilautailu"
   Generate PDF file

Help to keep the Wikipedia, donations start with only $ 5 . . .

All text is available under the terms of the GNU Free Documentation License.
Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc.  

Edit this article / automated translation
Articles starting with the char L :
[PT] [EO] [ES] [FR] [IT] [DE] [NL] [PL] [SV] [JA] [ZH] [RU] [NO] [FI] [DA] [CA] [UK] [CS] [HU] [RO]
[KO] [TR] [VI] [ID] [AR] [FA] [SR] [LT] [SK] [HE] [MS] [BG] [SL] [EU] [HR] [HI] [ET] [LA] [VO] [EN] <

Related Websites with lumilautailu *

 Keywords/tags :   lumilautailu  
Your address in the Internet - IP:

© Portal T.O.L. Technology On-Line powered by TOL framework

[ Tutorial On-Line completed 15 years and changed the name to Technology On-Line ]
Portal-TOL.net Technology On-Line Portal.TOL.pro.br